כיצד נבחר את עורך הדין אשר ילווה אותנו בהליך הגירושין או בכל עניין בתיק 'משפחה'? האם רצוי לערוך הסכם 'עבודה' (שכ"ט) בכתב ומה מומלץ לבדוק בטרם החתימה על הסכם שכר טירחה?
עורך דין לגירושין או עורך דין לענייני משפחה (מינוי אפוטרופסות (גוף או רכוש), ענייני ירושה או צוואות, יפוי כוח מתמשך, הגדלה או הקטנת מזונות), ילווה אתכם באחת מהתקופות המורכבות בחייכם. לעיתים תקופה זו יכולה להמשך זמן רב ומשכך רצוי מאוד כי כבר מהפגישה הראשונה תרגישו כי נוצרה כימיה טובה בינכם לבינו .
למיטב הבנתי, פגישה ראשונה היא כמעט כמו 'בליינד דייט', חוויה שכמעט כל אחד מאיתנו חווה לפחות פעם אחת בחיים, כלומר או שיש חיבור טוב כבר מן ההתחלה או שאין. ככל והקשר הטוב לא נוצר, כל השאר (לדעתי לפחות) הינו זניח, גם אם מדובר בעורך דין 'תותח' או עורך דין שנחשב להיות עורך דין 'מוביל' בתחום דיני המשפחה.
אציין כי בסופו של יום, תצטרכו להתנהל מול אותו עורך דין לענייני משפחה תקופה של מספר חודשים או יותר מכך ומשכך, חשוב מאוד לקיים ותאם מראש פגישת ייעוץ ראשונה ולהתרשם ממי שיושב מולכם באופן בלתי אמצעי, כלומר לא להסתפק בשיחת טלפון או התכתבות. בוודאי שלא כדאי להסתפק בהמלצה של חבר או בן משפחה או אפילו המלצה שקיבלתם מפלוני באינטרנט.
ומהו בעצם אותו חיבור טוב? לדעתי החיבור הטוב יתבטא בתקשורת טובה בינכם ובין אותו עו"ד לענייני גירושין אליו פניתם והבנה כי שניכם רואים עין בעין את האופן בו צריך להתנהל ההליך, שניכם מדברים ב'אותה שפה' ובגובה העיניים.
מעבר לחיבור, תרצו להרגיש תחושת ביטחון בעת הפגישה. רצוי מאוד לדעת ולוודא כי אותו עורך דין מחזיק בנסיון המתאים לטיפול בעניינכם האישי, הוא אשר יעמוד לצידכם ברגעי המשבר, מחוץ לאולם הדיונים, בהליכי המו"מ מול הצד השני וכך גם באולם הדיונים, מול השופט או דייני בית הדין הרבני. חשוב לדעת כי אותו עורך דין ייצג את עניינכם באופן האופטימלי וכי יש לו את הנסיון והידע הדרוש לכך ולכן כדאי להכין שאלות מראש לקראת אותה פגישה ראשונה ובטרם תכנסו להתקשרות חוזית מולו.במידה והגעתם לאותו עורך דין דרך חיפוש מקוון (חיפוש באינטרנט), רצוי מאוד לוודא מספר דברים חשובים כגון, כמה שנים אותו עורך דין גירושין עוסק בתחום דיני המשפחה או הגירושין או כל ענין הקשור בכם? האם זהו תחום עיסוקו הבלעדי? רצוי לדעת שיש הרבה עורכי דין הטוענים כי זהו תחום מומחיותם בעוד שבפועל הוא מהווה נדבך או חלק מזערי או שולי בעיסוקם. האם יש לקוחות אשר ממליצים עליו ?(לקוחות ממליצים הינו דבר משמעותי), רקורד של הצלחה בתיקים אותם ייצג? תקדימים בהם זכה? מאמרים אותם פרסם במדיה או בתקשורת? אלו הם דברים שחשוב מאוד לברר בטרם כניסתכם כאמור להתחייבות חוזית מולו אשר דורשת הוצאה כספית נכבדה (המדובר בעשרות אלפי שקלים ולעיתים יותר מכך).
שיקול נוסף חשוב בבואנו לבחור את עורך דין לגירושין שלנו לניהול ההליך הוא בירור וודאי מול עורך הדין לגבי אותו עורך הדין אשר ייצג אתכם בפועל. חשוב מאוד לברר כבר בפגישה המקדימה עם עורך הדין אליו הגעתם לפגישה, מי יטפל בכם באופן אישי? עם מי תדברו בעת הצורך (בין בפגישות משרד או בטלפון)? מי ייצג אתכם בבית המשפט לענייני משפחה או בבית הדין הרבני? מי ינסח עבורכם את הסכם הגירושין או ינהל את המו"מ לקראת הסכם הגירושין? מי ילווה אתכם לפגישות הגישור במסגרת הליכי ישוב הסכסוך (החל מהפגישה השניה) או מי ייעץ לכם לפני הפגישה הראשונה במסגרת הליכי ישוב הסכסוך המתקיימת ללא נוכחות עורך דין.
חוזה או הסכם ההתקשרות מול עורך הדין:
אחד מהנושאים אולי החשובים ביותר בהתקשרות מול משרד עו"ד לענייני גירושין או משפחה ולאחר שהחלטתם מי יהיה עורך הדין אשר ילווה אתכם בהליך, הינו הסכם ההתקשרות או חוזה שכר הטירחה כפי שהוא מכונה לעיתים קרובות. אומר ואף אדגיש כי את כל העניינים אותם תסכמו מול עורך הדין יש להעלות על הכתב ובצורה ברורה ותמציתית. בשום אופן לא לחתום על הסכמים מוסבכים וארוכים שאינם ברורים לכם!
מומלץ תמיד לעבור על הסכם ההתקשרות מול עורך הדין ולוודא מה כולל הייצוג ומה לא! האם יש חיי מדף להסכם (כלומר האם הוא מוגבל בזמן?) כבר שמעתי שיש עורכי דין שמגבילים את תוקף ההסכם בזמן..
מה קורה במקרה בו מתווספים הליכים חדשים, לדוגמא אם אתם מבקשים להגיש תביעה נוספת עליה לא סיכמתם בפגישה המקדימה או שהצד השני מחליט ליזום הליכים נוספים מעבר לאלו אשר סוכמו בינכם לעורך הדין? האם יש תוספת שכר טירחה (לרוב תחויבו אם נושא זה לא סוכם מראש) ואם כן, מהי התוספת (נסו לכל הפחות לקבל הערכה).
האם הייצוג כולל הגשת ערעור על החלטות או פסקי דין? (כבר אומר שלרוב ענין זה אינו כלול) האם הוא כולל ייצוג כנגד ערעור במידה ויוגש ע"י הצד השני? האם הוא כולל את כל הדיונים בהליכים או בתיקים בהם הינכם מיוצגים? אם לא, כמה דיונים הוא כולל? האם הוא כולל את כל סוגי הדיונים? אומר כי יש דיונים 'רגילים' (הנקראים דיונים מקדמיים) שבהם כל אחד מהצדדים טוען ומציג את ענייניו ויש לעומת זאת דיונים מורכבים וארוכים יותר שנקראים דיוני 'הוכחות' או 'ראיות' בהם מתקיימות חקירות הדדיות או הצגת ראיות בידי עדים או מסמכים ורוב עורכי הדין גובים בגינם תוספת שכ"ט משמעותית.
האם הייצוג כולל הגשת 'סיכומים' לבית המשפט או בית הדין הרבני? כאמור גם כאן מדובר בפרוצידורה מורכבת המסכמת את כל התיק מתחילתו ועד לשלב חקירת העדים, פרוטוקולים ופסיקה עדכנית ויש הנוהגים לגבות על כך תוספת שכ"ט נוסף. לאחר שכל הענינים הנ"ל יסוכמו בינכם כאמור בכתב ובצורה ברורה, ניתן לצאת לדרך בתחושת הביטחון הרצויה.
מאחל לכולכם בהצלחה!
עו"ד אלון אלדר.
משרד עורכי הדין אלון אלדר מייצג ומופיע בכל אזור הצפון ותל אביב רבתי.
לפגישת ייעוץ התקשרו אלינו עכשיו!